בעידן הנוכחי בו אפשר להיות מעודכנים בכל רגע נתון בכל מה שאנו רוצים – עבודה, לימודים, מצב הילדים בבית, מצב חשבון הבנק, מה קורה בחדשות ועוד ועוד – הוא מצב שבאופן טבעי יוצר סטרס. 

אנשים רבים מרגישים ומספרים לנו שהם חיים בתחושת סטרס תמידית – לחץ להספיק כמה שיותר בכמה שפחות זמן, ציפיה לעשות כמה דברים בעת ובעונה אחת, להיענות או להגיב באופן מיידי וזאת במקביל להצפת מידע תמידית באמצעי המדיה השונים.

למעשה סטרס או לחץ נפשי מתאר מצב בו כמות הלחצים או ההתמודדויות ברגע נתון גדולה מכמות המשאבים שלנו. משאבים כאלה יכולים להיות משאבים פיזיים, משאבים תמיכתיים (אדם קרוב שתומך בנו ונותן לנו את הכוח לאזן את הלחץ) וכמובן כמות המשאבים הנפשיים שלנו. כאשר ישנו חוסר איזון בין השניים אנו חווים סטרס. 

מאפיינים של סטרס ולחץ נפשי

 מאפיינים של סטרס נפשי מונים מצד אחד מאפיינים המוכרים גם ממצבי חרדה והן תסמינים המוכרים ממצבי דיכדוך ודיכאון. כך, אנשים המתמודדים עם סטרס כרוני או אקוטי חווים:

  • חרדה או תחושה של התקף חרדה 
  • עליה במצבי תסכול, כעס או נטיה לעצבנות יתר מתמשכת 
  • נטייה לנסות להשיג שליטה ב"הכל" או מאידך תחושה של חוסר התמודדות ואובדן שליטה מוחלט 
  • ירידה במידת הביטחון העצמי ותחושת חוסר ערך
  • קשיי ריכוז
  • נטיה לדחיינות או שכחה 
  • קבלת החלטות מבוססת רגש או מופחתת שיקול דעת
  • מחשבות טורדניות ומציקות 
  • מיחושים שונים בגוף, לרבות כאבי ראש, כאבי שרירים, מיחושי בטן, הזעה בידיים, דפיקות לב מהירות ותחושה של כאבי חזה ועוד. 
  • תקופות של דאון

 

מכיון שישנו קשר ההדוק בין גוף לנפש, אנשי מקצוע מבינים כיום כי גם ניתן להקל על תחושות נפשיות באמצעות הגוף.

במקרים רבים אנו רואים כיצד מצבים של לחץ, עומס, סטרס או מצב רוח ירוד משפיעים על הגוף – עייפות, כאבים בשרירים, כאבי ראש ואף מצבים של טינטון מושפעים מהמצב הרגשי של האדם. 

חשוב לדעת שאפשר להפחית לחץ גם באופן טבעי! 

התמודדות עם סטרס ולחץ נפשי בדרכים טבעיות

אפשר להתמודד עם סטרס בדרכים טבעיות שונות, אשר להם השפעה ניכרת על המצב הרגשי של האדם, כל עוד מתמידים ועקביים בעשייתם. 

טכניקות להרפיית שרירים והשריית רוגע – ישנן טכניקות שונות ומגוונות בהם אפשר להשתמש על מנת להרגיע את הגוף וכתוצאה מכך גם את חווית הלחץ הנפשי, כך ניתן להיעזר בטכניקות של דימיון מודרך, הרפיות, תרגול מיינדפולנס, תרגול יוגה או מדיטציה. כל אחת על פי העדפותיו, כאשר כאמור, המטרה העיקרית היא להפחית את הסימנים הגופניים שמתלווים לסטרס ובעקבות כך לאפשר גם לנפש לחוות את הרוגע של הגוף

שיתוף – שיתוף בתחושות, גם אם ללא פתרון קונקרטי, אלא רק עצם הדיבור על הקושי הרגשי הוא טכניקה המאפשרת הפחתה של עוצמת הלחץ הנפשי. לא חייבים לפנות לטיפול פסיכולוגי, אפשר לשוחח עם אדם קרוב, חבר או בן משפחה או כל אחד אחר שאתם מרגישים איתו בנוח ופשוט ספרו לו מה עובר לכם בראש, בלי ציפיה לפתרון, לטיפ שיעזור או שיפתור לכם את כל הבעיות, עצם השיתוף והדיבור כבר מקל. 

הומור – אם אתם מרגישים שאין לכם איך לשנות את התחושה שלכם לפחות תצחקו עליה קצת. ובאמת, הומור ידוע כמאפשר הקלה מיידית ואתנחתא מהדאגות

שמירה על אורח חיים בריא – תזונה נכונה (בעיקר כזו המבוססת על תפריט ים תיכוני – ירקות, דגנים, פירות, דגים, גבינות רזות ושמן זית.), פעילות גופנית אירובית או אנ-אירובית – באופן עקבי, שמירה על היגיינת שינה נכונה ובריאה (עוד על שינה אפשר לקרוא כאן: לחצו כאן

 

נטילת תוספי תזונה ייעודיים – ישנם רכיבים טבעיים, ויטמינים תוספי תזונה וצמחי מרפא, אשר ידועים מזה אלפי שנים כקשורים בשיפור מצבים רגשיים, השריית רוגע ומצב רוח טוב. 

קיימים תוספים המתאימים לנטילה בשעות הערב למשל כשרוצים להרגע ולהצליח להוריד הילוך אחרי יום עמוס.  כך למשל התוסף, Re-Live Super ,  פרי פיתוחו של ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה, הוא תוסף המתאים לנטילה בשעות הערב, אשר מסייע להרגיש רגועים יותר, להיכנס למצב שינה באופן מתוח פחות וזאת מכיון שבין השאר הוא מכיל מיצוי ולריאן טבעי וזעפרן במינון של 56 מ"ג אשר ידועים בסגולות שלהם כתוספי תזונה המשרים רוגע.

למידע נוסף לחצו כאן