זעפרן – סגולות ומחקרים
זעפרן הוא צמח תבלין בעל פעילויות רבות אך שהשימוש בו נמוך מכיוון שהוא מהתבלינים היקרים הקיימים (הביטוי הראשון בגוגל סביב זעפרן הוא "זעפרן מחיר"). העלות הגבוהה שלו נובעת מכך שמכל פרח אחד של זעפרן ניתן למצות כמות קטנה של התבלין מצד אחד, ומצד שני החומר הפעיל הזה הוא בעל השפעה טובה כפי שרבים מעידים (החיפוש הנפוץ הבא בגוגל, אחרי העלות, הינו "זעפרן סגולות").
הזעפרן הינו צמח מוכר מזה אלפי שנים. כתבלין הוא שימושי בעיקר במטבח ובבישול הודי או אסיאתי אבל יש לו שימושים נפוצים אחרים ואת המוניטין שלו הוא קנה גם כצמח חשוב ופופולארי ברפואה המשלימה ונחשב כצמח מרפא משמעותי אשר השימוש בו החל, כאמור, לפני אלפי שנים.
הזעפרן כונה בשמות רבים: מסתורי, צמח האהבה, "הזהב האדום" ועוד כאשר בתקופות קדומות באמת השתווה מחירו למחירו של הזהב. הזעפרן הופך תבשילים ומתכונים ליוקרתיים יותר, וכאמור משמש גם כתבלין במטבח, אבל גם כרכיב משמעותי בתרופות ובתוספי תזונה.
הזעפרן הוא למעשה צמח תבלין, שמקורו בצפון הודו, אשר מפיקים מהצלקת של פרח הנקרא כרכום תרבותי. לכל פרח כזה יש בין 2 ל 3 צלקות בלבד, אשר נראות כמו חוטים, וזו אכן הצורה המוכרת של הזעפרן. צבען אדום ויש להן ריח בולט המאפיין כל כך את הזעפרן, כך גם טעמו. כדי שיהיה אפשר לעשות שימוש בזעפרן חשוב לקטוף אותו בעדינות, אחד- אחד, בדרך כלל בשעות הבוקר כאשר בזמן הפריחה של הזעפרן הינו מוקצב וקצר (פעם בשנה). לא פלא איפוא שנדרשת עבודה מאומצת, אנושית ורבה על מנת להפיק כמויות של זעפרן לשימוש.
הזעפרן מכיל בתוכו וויטמנים רבים וחומרים נוגדי חימצון, לרבות ברזל, ויטמין סי, מגנזיום, אשלגן ומנגן שהוא מינרל חשוב לתפקודי מוח תקינים. ישנם גם מחקרים שמעידים על קשר בין שימוש בזעפרן לבין עיכוב בהתפתחות גידולים סרטניים. וכן ישנם מחקרים או עדויות לשימוש בזעפרן לשם תמיכה ביכולות הזיכרון.
לצד כל אלו, ובנוסף, לזעפרן סגולות ייחודיות בתחום בריאות הנפש, בקשר שלו למצב רוח, פחדים וסטרס.
"תבלין אור השמש" – על סגולותיו הנוספות של הזעפרן
כאמור, הזעפרן נחשב לאחד מהצמחים המשמעותיים ברפואה המשלימה. בהקשר של בריאות הנפש ומצב רוח הוא צמח שמיוחסות לו סגולות של שיפור מצב רוח והשריית שמחה, כמו גם השריית תחושת שלווה ורוגע והפחתת מצבים של פחדים, אי-שקט וחרדות. בנוסף ידוע הזעפרן כבעל סגולות להעצמת הליבידו ושיפור התפקוד המיני.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים לבחינת השפעתו של הזעפרן, בין השאר, גם על מצבו הרגשי של האדם: כך למשל במחקר שנערך בשנת 2005, נבחנה השפעת תמצית זעפרן (במינון של 30 מ"ג) לעומת השפעתה של תרופה פסיכיאטרית (פרוזק), בקרב 40 משתתפים ולמשך 6 שבועות. תוצאות המחקר העידו על יעילות דומה של הזעפרן למול הטיפול התרופתי בפרוזק במדד של הפחתת הסימפטומים של דיכאון.
בנוסף, שתי סקירות מחקרים מקיפות ( 2013-2014 ) בחנו את השפעת הזעפרן (במינון של 30 מ"ג) במצבים של דיכאון קל-בינוני, למול השפעתן של תרופות פסיכיאטריות נפוצות או למול תרופת פלסבו. סקירות אלו מצאו כי לזעפרן יתרון בולט על פני פלסבו בשיפור תסמיני הדיכאון ושיעילותו גם משתווה ליעילות תרופות פסיכיאטריות.
עולם המחקר המדעי המשיך בעריכת סקירת מחקרים אודות הזעפרן כך שבשנת 2015 פורסמו תוצאות מחקר מקיף (מטא-אנזילה) אודות הזעפרן אשר בחן את השפעתו של הזעפרן על מצב הרוח ואת יעילותו בהפחתת תסמיני דיכאון. בנוסף, נבחנו תחומים נוספים, לרבות השפעתו כנוגד חמצון, השפעתו על התפקוד המיני, על תסמונת PMS ועוד. בכל המחקרים האלה המשיכה המגמה לפיה לזעפרן השפעה חיובית בכל התחומים שצוינו לעיל. אותו מחקר קרא להמשיך לחזק תוצאות דומות בעוד במחקרים קליניים גדולים.
בסקירת מחקרים נוספת ועדכנית ביותר, אשר נערכה בינואר 2020, נבחנה יעילות זעפרן בהקלה על תסמיני דיכאון, בהשוואה לטיפול תרופתי פסיכיאטרי ובהשוואה לפלסבו. גם במחקר זה, אשר מאושש את סקירות המחקרים הקודמות, נמצא כי לזעפרן יש יעילות גבוהה בשיפור תסמיני דיכאון למול פלסבו וכי יעילות זו משתווה ליעילות של תרופות אנטי-דיכאוניות. מחקר זה הביא את החוקרים להסיק כי שימוש בזעפרן הינה אפשרות נוספת לטיפול במצבים של דיכאון קל-בינוני ושנדרשים מחקרים נוספים על מנת לבסס את התוצאות של סקירת מחקרים זו.
מאמר חשוב נוסף, אשר פורסם ב 2018, דן גם הוא ביעילותו הדומה שלזעפרן לתרופות אנטי-דיכאוניות וליעילות הרבה יותר למול פלסבו, ומוסיף ומסביר כי היכולת של זעפרן לסייע בשיפור תסמיני דיכאון נובעת ככל הנראה מפעולת עיכוב הפינוי של הנוירוטרנסמיטרים – סרטונין, דופמין ונוראפרנפרין מהסינפסה (המרווח הבין עצבי). איך בפועל זה עוזר לנו? עיכוב הפינוי הזה הוא שמאפשר למוליכים העצביים שמינינו לעיל לעבוד זמן רב וכך מפחיתים תסמיני דיכאון .
גם כאן החוקרים המליצו להמשיך ולערוך מחקרים קליניים על מנת לבסס עוד את הממצאים הללו, אך גם הם המליצו זאת לטובת בחינת אלטרנטיבה אחרת, טבעית, להתמודדות עם מצבים של דיכאון ומצבי רוח, אפשרות שאולי רלוונטית או מעוררת פחות חששות אצל אנשים רבים.
לסיכום, זעפרן הוא בין צמחי התבלין המרתקים בעולם, אחד מהנדבכים החשובים בעולם הרפואה המשלימה, ונראה כי לסגולותיו חשיבות גם בשמירה על הבריאות הפיזית שלנו ולא פחות חשוב על הבריאות הנפשית.
בתוספים שלנו הזעפרן הוא המרכיב המרכזי ומופיע במינון כפול מתוספים אחרים בארץ. בנוסף לזעפרן התוספים שלנו מכילים צמחי מרפא וויטמנים אשר יחד הופכים את התוספים שלנו לאיכותיים ויעילים
רוצים לדעת יותר? לחצו כאן לקריאה על Re-Start Super https://vitamins.drtal.co.il/product/re-start-super/ ועל Re-Live Super https://vitamins.drtal.co.il/product/re-live-super/
רשימת המחקרים:
- Herbal medicines, other than St. John's Wort, in the treatment of depression: a systematic review
- Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial
- Saffron (Crocus sativus L.): As an Antidepressant
- Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: A pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]
- Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials
- Saffron (Crocus sativus) for depression: a systematic review of clinical studies and examination of underlying antidepressant mechanisms of action
- A systematic review of randomized controlled trials examining the effectiveness of saffron (Crocus sativus L.) on psychological and behavioral outcomes
- Herbal medicines, other than St. John's Wort, in the treatment of depression: a systematic review
- Safety and Efficacy of Saffron (Crocus sativus L.) for Treating Mild to Moderate Depression: A Systematic Review and Meta-analysis
- Crocus sativus L.: A comprehensive review
- Petal and stigma of crocus sativus L. in the treatment of depression: A pilot double – blind rzndomized trial
- Antidepressant effect of crocus sativus L. stigma extracts and their constituents, crocin and safranal, in mice